Psikoteknik

PSİKOTEKNİK SÜRÜCÜ DEĞERLENDİRME NEDİR?

Sürücülerin sürüşle ilgili özel bilişsel ve psikomotor becerilerini ölçen ve güvenli araç kullanımını sağlayan standart testlerin yer aldığı bilgisayar tabanlı bir değerlendirme sistemidir. Temel bilişsel beceriler “dikkat, algı, bellek, izleme ve muhakeme” ve psikomotor beceriler ise “el-ayak-göz koordinasyonu, tepki zamanı, çevresel görüş, hız mesafe tahmini ve çarpışma zamanı tahmini” olarak tanımlanabilir.

PSİKOTEKNİK RAPORU BULUNDURMAMANIN CEZASI NEDİR?

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ MADDE 36d gereğince; ”(Ticari olarak yük/eşya ve yolcu taşımacılığı yapanlar) Sürücülerin Bedeni ve Psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları zorunludur” şeklindedir

Buna aykırı hareket edenlere yönetmeliğin 73. maddesi gereğince 5 ihtar ve 800 TL para cezası verilmektedir.İhtarların toplamı 50 adede ulaştığında ve bu ihtarlar kaldırılmadığında firmanın yetki belgesi iptal edilir. (Cezai yaptırımların süreleri,tutarları ilgili kurumlarca yıllık olarak güncellenmektedir)

İLGİLİ KANUN VE YÖNETMENLİKLERE İSTİNADEN VERİLEN HİZMETLER

2918 sayılı “Karayolu Trafik Kanunu ve Yönetmelikleri”
48.(Alkol), 51.(Hız), 118.(100 ceza puanı) maddelerine istinaden alı konulan sürücü belgesinin iadesi öncesinde Psiko-teknik değerlendirme raporunun alınması ve 4925 sayılı “Karayolu Taşıma Kanunu”na bağlı “Karayolu Taşıma Yönetmeliği” kapsamındaki; “sürücülerde aranacak şartlar”
Madde 36-d) Sürücülerin sağlık durumlarını, bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5(beş) yılda bir temin etmeleri” gerekmektedir.

TRAFİK CEZALI PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU?

EHLİYETİ ALIKONULAN KİŞİLERİN;TEKRAR EHLİYETLERİNİ ALABİLMELERİNİN USULLERİ;

1-) CEZALI PSİKOTEKNİK RAPORU UYGULAMASIYLA EHLİYET İADESİ ANCAK ÜÇ ŞEKİLDE OLABİLMEKTEDİR.

I- HIZDAN EHLİYETİ 1 YIL ALINANLAR.

II- PUANDAN EHLİYETİ 2.KEZ 4 AY ALINANLAR.

III- ALKOLDEN EHLİYETİ 3. KEZ 5 YILLIK ALINANLAR.

2-) PUANDAN 1. KEZ 2 AY EHLYETİ ALINANLAR SÜRÜCÜ KURSUNDAN TRAFİK VE ÇEVRE BİLGİSİ EĞİTİM SERTİFİKASI ALMAK ZORUNDADIRLAR.

3-) PUANDAN 2. KEZ 2 YIL EHLİYETİ ALINANLAR HALK ANA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN SÜRÜCÜ DAVRANIŞ YÖNETİMİ/PSİKOLOJİSİ EĞİTİMİ ALMAK ZORUNDALAR.

Psikoteknik belgesi, kişilerin bedensel ve psikolojik durumlarının sürücülük yapmaya elverişli olup olmadığını gösteren, psikolog ve simülatör eşliğinde gerçekleştirilen 1 saatlik bir testin akabinde verilen bir belgedir. Başka bir tabir ile psikoteknik belgesi kişinin bahsi geçen işe uygun olup olmadığını gösteren bir belgesidir. Psikoteknik belgesi, psikoteknik raporu ve psikoteknik değerlendirmesi gibi isimlerle de bilinmektedir. Psikoteknik belgesi, sağlık bakanlığı onaylı kurumlar tarafından verilmektedir.

Psikoteknik belgesi alırken, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihni özelliklerine yani; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme ve benzeri yeteneklerine, psikomotor yetenek ve becerilerine yani; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu ve benzeri davranışlarına, alışkanlık ve kişilik özelliklerine yani; risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol, ve benzeri davranışlarına bakılmaktadır. Şayet yapılan bu değerlendirmeler olumlu ise sürücü psikoteknik belgesi alabilir. Psiko-teknik değerlendirme merkezlerinde Psikologlar görev yapmaktadır.

4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğie göre sürücülerde aranan şartlardan birisi Src Belgesi ve Psikoteknik Değerlendirme Raporuna sahip olunmasıdır. Yani, sürücüler src belgesi ve psikoteknik belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında aşağıdaki sebepler doğduğunda da psikoteknik belgesi alınmalıdır.

  • Ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla
  • Sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla
  • Mesleği sürücülük olan kişilerin çalışmaya devam ettikleri sürücülük açısından uygun olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla
  • Yüksek sürücülük performansı gerektiren alanlar için sürücü seçimi amacıyla (ağır vasıta sürücülüğü, uzun yol sürücülüğü, yolcu taşımacılığı gibi)

Psikoteknik raporu alan ticari araç sürücülerinin almış oldukları psikoteknik raporu 5 yıl süre ile geçerlidir. Bu sürenin dolmasının ardından raporu tekrardan almaları gerekmektedir.

Artık çoğu şirket sürücü seçimi yaparken adayların bu belgeyi temin etmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu sebepten dolayı bu belgeyi geç olmadan temin etmek iş bulmak açısından faydanıza olacaktır. Psikoteknik belgesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca psikoteknik belgesi nasıl alınırkonumuza da göz gezdirmenizi öneririz.

Diyarbakır’da Psikoteknik veren kurumumuz, adaylarımızın testlerden başarılı olması ve işlemlerinin en kısa sürede sonuçlanması için gerekli bütün alt yapıyı oluşturmuş olarak hizmet vermekten gurur duyar.

SRC Belgeleri Yanında Alınması Gereken Psikoteknik Raporu Hakkında

Kişinin belirli bir işe uygun olup olmadığını test etmek amacıyla simülatör ve psikolog eşliğinde Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılan ve 1 saat süren değerlendirme sonucu verilen karar raporuna psikoteknik rapor denir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre bu raporun her 5 yılda bir ilgili sağlık kuruluşundan alınması zorunludur.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre Psikoteknik Raporu’nu Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında çalışan ve çalıştırılan sürücülerden; kullandığı taşıta uygun sürücü belgesi olan, ilgili mevzuata göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olan, otobüs kullanacaklar için 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olan, tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin ilgili mevzuata göre eğitim aldıklarına dair belgeye sahip olan, uyuşturucu, silah, insan, gümrük kaçakçılığı ve terör örgütü suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü olmayan sürücüler alabilir.

Bu raporla birlikte sürücülerin zihinsel özelliklerinin (algı, dikkat, hafıza, muhakeme), psikomotor yeteneklerinin ve becerilerinin (göz, el, ayak koordinasyonu ve tepki hızı), davranış ve tutumlarının, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin (saldırganlık, sorumluluk, kendini kontrol edebilme ve risk alma) ölçülmesi amaçlanır.

Psikoteknik Rapor alımı için öngörülen süre 60 dakikadır. Bu süreden daha az dakikada alınmış olan bütün raporlar geçersiz sayılır. Bu belgeyi almak için 3 resim, kimlik fotokopisi ve ehliyet fotokopisiyle birlikte psikoteknik raporu verecek olan büroya başvuru yapmanız gerekir.

Psikoteknik Raporu almak için uygun görülen taşıt sürücüler rapor bitim tarihinden en az 15 gün önceden yeni rapor almak için başvuruda bulunmalıdır ve bu raporu her 5 yılda bir yenilemek zorundadır.

Bu rapor, psikolojik yetersizlikleri nedeniyle trafikte tehlike yaratacak sürücülerin teşhis edilmesine, sürücülerin kişisel beceri ve tutumlarına ilişkin farkındalık sağlamalarına, trafikte seyahat eden halkı tehlikelerden korumaya ve uzun vadede risk altındaki sürücülere davranışlarını değiştirme şansı verecek çeşitli rehabilitasyon programları oluşturarak toplumun sürücülük kültürünü iyileştirmeye yardımcı olur.